Website migratie

Website migratie

Hoe verlies je geen Google rankings tijdens een website migratie in 11 stappen

Als je een website migratie plant, is het belangrijk om rekening te houden met de invloed hiervan op je Google rankings. Een slecht uitgevoerde migratie kan resulteren in een aanzienlijke daling van je organische zoekverkeer. In dit artikel geven we 11 stappen die je kunt volgen om te voorkomen dat je Google rankings verliest tijdens een website migratie.

Stap 1: Maak een back-up van je website

Het is belangrijk om een back-up te maken van je website voordat je begint met de migratie. Hiermee kun je eventuele fouten of verlies van gegevens voorkomen. Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken van je website, waaronder het gebruik van een back-up plugin of het handmatig kopiëren van de bestanden via FTP.

 

Stap 2: Maak een checklist van alle URL’s

Het is belangrijk om een lijst te maken van alle URL’s op je huidige website. Dit omvat pagina’s, blogberichten, afbeeldingen, video’s en andere inhoud. Deze lijst kan je helpen bij het controleren of alle URL’s op de nieuwe website zijn overgezet en correct zijn omgeleid.

 

Stap 3: Maak een nieuwe website

Maak een nieuwe website met een tijdelijk adres, zoals een subdomein of subfolder. Hiermee kun je de nieuwe website testen voordat je deze live zet. Je kunt ook inhoud toevoegen aan de nieuwe website, zodat je deze kunt vergelijken met de oude website.

 

Stap 4: Controleer of de nieuwe website compatibel is met SEO

Controleer of de nieuwe website compatibel is met SEO en dat de belangrijkste elementen, zoals titeltags, metabeschrijvingen en header tags correct zijn geïmplementeerd. Zorg ervoor dat de nieuwe website voldoet aan de SEO-richtlijnen van Google en andere zoekmachines.

 

Stap 5: Test de nieuwe website op een tijdelijk adres

Test de nieuwe website op een tijdelijk adres om ervoor te zorgen dat alle URL’s correct zijn omgeleid. Controleer ook of de laadtijd van de nieuwe website snel genoeg is en of alle functionaliteiten goed werken.

Website migratie

Stap 6: Controleer alle interne links

Controleer alle interne links op de nieuwe website en zorg ervoor dat deze naar de juiste pagina’s leiden. Pas links aan indien nodig.

 

Stap 7: Maak 301-omleidingen

Maak 301-omleidingen van de oude URL’s naar de nieuwe URL’s. Hiermee voorkom je dat bezoekers en zoekmachines een foutmelding krijgen wanneer ze op een oude URL klikken.

 

Stap 8: Update externe links

Update alle externe links die verwijzen naar de oude website en zorg ervoor dat deze naar de nieuwe website linken. Hiermee voorkom je dat bezoekers op een dode link terechtkomen en dat je organische zoekverkeer verliest.

 

Stap 9: Verifieer de nieuwe website in Google Search Console

Verifieer de nieuwe website in Google Search Console om te controleren of alle pagina’s correct worden gecrawld en geïndexeerd. Hiermee kun je eventuele problemen met de nieuwe website opsporen en oplossen voordat je deze live zet.

 

Stap 10: Maak een aangepaste 404-pagina

Maak een aangepaste 404-pagina voor de nieuwe website, zodat bezoekers die op een niet-bestaande pagina terechtkomen worden doorverwezen naar een relevante pagina op de nieuwe website. Hiermee voorkom je dat bezoekers direct weer vertrekken en zorg je voor een betere gebruikerservaring.

 

Website migratie

 

Stap 11: Monitor de Google rankings en het organische zoekverkeer

Monitor de Google rankings en het organische zoekverkeer van de nieuwe website om eventuele problemen snel op te kunnen sporen en oplossen. Houd hierbij ook rekening met seizoensgebonden schommelingen in zoekverkeer.

 

Conclusie

Een website migratie kan ingrijpende gevolgen hebben voor je Google rankings en organische zoekverkeer. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je deze risico’s tot een minimum beperken en ervoor zorgen dat je nieuwe website goed presteert in zoekmachines. Vergeet niet om de nieuwe website regelmatig te monitoren en te optimaliseren voor de beste resultaten.

Inhoudsopgave

Delen:

Meer berichten

Stuur ons een bericht